Uitleg digitale tachograaf

TachoByte helpt u graag bij alles wat u tegen komt op het gebied van de digitale tachograaf!
De digitale tachograaf moet binnen Europa bijdragen aan:

  • meer veiligheid op de weg;
  • eerlijke concurrentie tussen Europese vervoerders;
  • gezonde arbeidsomstandigheden.

Het Europese besluit gaat op voor alle lidstaten van de Europese Unie, Zwitserland en voor Noorwegen, IJsland en Liechtenstein (EER).
De digitale tachograaf maakt het moeilijker om de geregistreerde gegevens te manipuleren. Het apparaat biedt inzicht in de rij- en rusttijden.

Bestuurderskaart

Als u als bestuurder in een autobus of vrachtwagen rijdt die is uitgerust met een digitale tachograaf heeft u een bestuurderskaart nodig. Op deze kaart wordt de rij- en rusttijden van een chauffeur geregistreerd. Dit dekt een periode van tenminste 28 dagen. De gegevens worden tegelijkertijd opgeslagen in het geheugen van de digitale tachograaf. De data van de bestuurderskaart moet elke 28 dagen uitgelezen, en centraal gearchiveerd worden. Het TachoByte systeem archiveert de bestuurderskaarten dagelijks dmv. remote download uit de tachograaf. Als de maximale rijtijd bijna is verstreken klinkt automatisch een waarschuwingssignaal.
U vraagt een bestuurderskaart aan bij KIWA register. Deze is persoonsgebonden en vijf jaar geldig. Hiervoor heeft u een op naam gesteld aanvraagformulier nodig. Deze kunt u zelf downloaden via deze site. U ontvangt uw aanvraag binnen enkele dagen op uw huisadres.
Let op: het verlengen kan tot 2 maanden duren, vraag uw nieuwe tachograafkaart dus tijdig aan!

Bedrijfskaart

U heeft deze kaart nodig om uw bedrijfsadministratie op orde te houden en uw eigen voertuigen te koppelen aan uw eigen bedrijf. Hiermee is het mogelijk rij- en rusttijdengegevens uit de wagens van uw vloot te downloaden. Als ondernemer moet u deze data kunnen tonen bij de controle door inspectiediensten. Het massageheugen van de vrachtwagen moet elke 3 maanden uitgelezen en centraal gearchiveerd worden. Het TachoByte systeem doet dit automatisch eenmaal per week door het op afstand uitlezen van de digitach. Bekijk onze efficiënte en voordelige tachograaf-oplossing!
Voor het aanvragen van deze kaart is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel verplicht. Nadat u de bedrijfskaart ontvangen heeft is het belangrijk eerst uw bedrijfsgegevens in te voeren in de tachograaf. Dit doet u door de bedrijfskaart in de tachograaf te steken en verder de instructies te volgen.

Out of scope

Het rijden met een digitale tachograaf zonder chauffeurskaart wordt ‘out of scope’ genoemd. Dit wordt in Nederland toegestaan wanneer uitsluitend op eigen terrein wordt gereden, bijvoorbeeld voor tanken of het wassen van de auto. In andere landen wordt deze werkwijze echter niet toegestaan. Om buitenlandse boetes te voorkomen raden we u dan ook aan om alle ‘out of scope’ activiteiten te registreren. Met behulp van de TachoByte oplossing kunt u gelukkig altijd bewijzen dat deze werkzaamheden op eigen terrein plaatsvonden!

TachoByte GmbH

Voller Leidenschaft setzt sich TachoByte seit 2007 dafür ein, dass die fortschrittlichsten Telematiksysteme zur Unterstützung von Tachographen entwickelt und implementiert werden. Wir sind überzeugt von dem positiven Einfluss, den das TachoByte System auf die Effizienz Ihres Unternehmens haben wird.

Kontakt

TachoByte GmbH
Fabrikstraße 3
D-48599 Gronau
 02562 1893397

Elektronisches Fahrtenbuch

Accredis bietet für die vollautomatisierte Verarbeitung der Fahrdaten ein einzigartiges, höchst einfach zu handhabendes elektronisches Fahrtenbuch. Alle Daten werden gesetzeskonform und unter hohen Datenschutzvorkehrungen gespeichert.